Založ si blog

Púť zrelosti

Ľudia rôznych náboženstiev od dávna putovali na určité miesta. Niektorí z povinnosti alebo tradície, iní z vďačnosti za konkrétne udalosti v ich živote, ochranu zhora…, a iní nesúc na svojich pleciach svoje ťažkosti a prosby za seba, či svojich blízkych. Púť zrelosti však nie je typickou.

 

Každý z vás už zrejme absolvoval vo svojom živote nejakú púť. Možno ste išli veľmi ďaleko – do cudzej krajiny, alebo ste putovali v rámci slovenského územia. Možno ste išli kombinovane – dopravnými prostriedkami plus „na vlastných“, alebo iba peši. Niektoré púte sú viac náročné, iné menej. Pri niektorých zodriete topánky, namáhate svaly a trénujete svoj charakter a tie menej náročné si dokonca môžete i užiť  počas cesty (vychutnávať krásy krajiny, zažiť nevšedné zážitky.. ). Niekedy je príprava – turistický tréning výhodou, niekedy nestačí ani ten. Dôležitá je pevná vôľa cestu dokončiť.

 

 

O púti

Anna Kolesárová bola veriaca dievčina žijúca vo Vysokej nad Uhom koncom druhej svetovej vojny. Ľudia sa ukrývali v pivniciach. Rovnako tak i rodina Jána Kolesára zvaného „Hruška“ . Ako šestnásťročnú pannu ju chcel v novembri 1944 zneuctiť opitý ruský vojak. A keďže odvážna Anna odmietla, prikázal jej rozlúčiť sa s otcom, pred smrťou. Dievča stihlo pred dvoma guľkami už iba zvolať: „Apočko zbohom! Ježiš, Mária, Jozef!“

Zvolila si radšej smrť ako stratu panenstva. Zápis o celej udalosti sa nachádza vo farskej kronike v Pavlovciach nad Uhom, podpísaný piatimi svedkami. V roku 2004 sa začal proces jej blahorečenia. Anna sa tak stala a stále stáva jedným zo vzorov predmanželskej čistoty u mnohých mladých veriacich. Pri návšteve Pavloviec, v knihe – Rozhodli sme sa pre čisté srdce, možno nájsť množstvo zapísaných ľudí, ktorí sa rozhodli pre predmanželskú sexuálnu čistotu. Od roku 2012 sa píše už v poradí druhá takáto kniha.

(Pomník Anny Kolesárovej, zdroj: google obrázky).

 

Práve na jej počesť sa v dome, kde bývala (Domček) konajú každoročne viaceré podujatia pre mladých. Sú to predovšetkým – Púť rodín, Púť radosti (pre mládež od 15 rokov – konané 4x v roku, kde možno zažiť spoločenstvo, nájsť priateľov, prežívať pravú slobodu a radosť) a pre dospelých kresťanov
Púť zrelosti,aktuálne s témou – Dozrievanie bez konca

Najbližšia sa uskutoční v blízkosti Michaloviec v predposledný novembrový víkend. Téma je zameraná na biblické starozákonné postavy Abraháma a Sáru.

 

Abrahám (pôvodne Abram) veriaci v božie prísľuby (otec mnohých..,) sa dožil potomka Izáka až vo vysokej starobe (mal 100rokov) s neplodnou starou Sárou. Boh skúšal oddanosť tohto muža Jemu aj v obetovaní vlastného syna. A keďže neodmietol dať na oltár svojho jediného syna, ako zápalnú obetu, je mu v tomto čine v poslednom momente božím zásahom zabránené.

Súbor:Michelangelo Caravaggio 022.jpg

(Anjel zabraňuje Abrahámovi obetovať Izáka, zdroj: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Michelangelo_Caravaggio_022.jpg)

 

 

Medzi svojich

Pútnikov z rôznych kútov Slovenska na Púti zrelosti čakajú – duchovné rozhovory, možnosť sv. spovede, adorácia, slávenie sv. omše, púť k hrobu Anny Kolesárovej a pravdaže prijatie a veľa mladých, ktorí sa snažia o čistotu a pravú radosť a ktorí túžia spoznať nových ľudí. Ubytovanie je v základnej škole. Generálnym sponzorom je Nadácia J. Murgaša, ktorá sa stará o „Domček“. Akciu zabezpečujú i mnohí dobrovoľníci.

Je to jedna z možností , ako načerpať radosť, získať nové hodnotné priateľstvá, posilniť sa v hodnotách, a možno i nájsť svojou polovičku, či svoje povolanie. Vitajte v Domčeku 🙂

 

(Logo Domčeka, zdroj: google obrázky)

———-

 

Viac info na: domcek.org

O pozitívnom Hip-hop(e)

02.10.2013

Nech sa ti darí, nech si šťastný, nech nemáš nepriateľov,nech ťa nezasiahne zlá vôľa, život máš pred sebou.. – znie v optimistickej piesni Nech sa darí od rapera, textára a producenta Lukáša Lacka (Suvereno).https://www.youtube.com/watch?v=18LlGQy5sbs. Lacko bol členom bratislavskej skupiny 2H+, ktorá vydala v roku 2005 album Taktomalobyťataktobude . Neskôr pôsobí ako [...]

Delfini vplyv na človeka

02.10.2013

Človek od dávna skúmal prírodu a inšpiroval sa ňou. Skúšal získať, čo mu chýbalo. Usiloval o krídla a o schopnosť lietať. Inšpiráciou pre život sa mu však stali aj iné tvory než vtáky, napríklad plávajúce cicavce vyžarujúce radosť – delfíny. V Staroveku tieto spoločenské tvory žijúce v skupinách najrozličnejšieho zloženia, (buď jedno pohlavie, alebo [...]

Zaujimavý knižný tip pre nezadaných kresťanov

20.01.2013

Objavila som túto knižnú recenziu, ktorú zdieľam v celku prekopírovanú zo ženského kresťanského občasníka Miriam. Knihu som nečítala, no k téme o ktorej píšem, sa veľmi hodí. Astrid Eichlerová: Povolání k životu BEZ MANŽELSTVÍ – naděje pro nezadané Mohu jako nezadaný člověk vést plnohodnotný život? (Návrat domů, Praha 2009, 77 s.) [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

lucinka

Teší ma písať o akciách pre slobodných kresťanov a "články", kt. slúžia na poukázanie hodnôt a na povzbudenie, pomoc, potešenie, nádej. Ďakujem komentujúcim aj za niektoré napísané hlúposti a podané negatíva. Svoj život chcem však žiť hodnotne a s optimizmom. Preto, pokiaľ vás niektorá myšlienka z mojich "článkov" pozitívne oslovila , resp. posunula ďalej, ďakujem, že mi napíšte svoju referenciu súkromne na tento blog alebo na e-mail. Želám Vám veľa úspechov v láske, i celkovom živote. :) V zhrnutí, blog je určený na povzbudenie pre nezadaných kresťanov, ale i pre potešenie duše každého človeka s otvoreným srdcom. Príjemné čítanie :) ---------------- 1.www.youtube.com/watch?v=jzF_y… (Over the Rainbow/Simple Gifts (Piano/Cello Cover) - ThePianoGuys) 2.www.youtube.com/watch?v=DKC-l… (Me and My Cello - Happy Together (Turtles) Cello Cover - ThePianoGuys)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 175622x
Priemerná čítanosť článkov: 9243x

Autor blogu