Založ si blog

Zaujimavý knižný tip pre nezadaných kresťanov

Objavila som túto knižnú recenziu, ktorú zdieľam v celku prekopírovanú zo ženského kresťanského občasníka Miriam. Knihu som nečítala, no k téme o ktorej píšem, sa veľmi hodí.

 

Astrid Eichlerová: Povolání k životu BEZ MANŽELSTVÍ

– naděje pro nezadané

 

Mohu jako nezadaný člověk vést plnohodnotný život?

 

(Návrat domů, Praha 2009, 77 s.)

(Recenzia)

 

Nedávno som dočítala túto útlu knižku, ktorá ma nielen „oslovila“, ale aj „rozohriala“ moje srdce a „skontaktovala“ ma s mojimi najhlbšími túžbami – inými slovami: pomohla mi dostať sa viac k sebe samej, do jednoty so sebou samou, do blízkeho vzťahu s Bohom. Práve z týchto dôvodov som si povedala, že sa s vami, milé/í čitateľky/čitatelia, o túto radosť podelím.

Autorka je evanjelická farárka. Študovala najskôr na strednej zdravotnej škole, neskôr teológiu v Berlíne. V rokoch 1988 – 2004 slúžila ako farárka v malom nemeckom meste a od roku 2005 pôsobí vo väzenskej duchovnej službe v Berlíne. Toto sú fakty, ktoré sa o autorke dozviete aj v knihe. Chcela by som však pridať vlastný dojem: pri čítaní knihy sa mi čoraz viac vynárala osobnosť, ktorá je veľmi ústretová, otvorená, „so srdcom na dlani“, v snahe byť blízko ľuďom. Prosto – kamarátka, priateľka. Žena, ktorá „prežila svoje“ a vďaka tomu, že si svoju cestu prešla poctivo, s láskou a vernosťou k pravde, jej svedectvo je veľmi autentické a nekomplikované.

Predovšetkým prvé tri kapitoly knihy majú charakter svedectva, sú veľmi osobné – obsahujú aj úryvky z jej denníka. Autorka sa nehanbí dať na papier svoje pocity, prežívanie. Musím povedať, že má dar vyjadriť to, čo mnohí nezadaní prežívajú, ale nedokážu to opísať, dať do slov. Už to veľmi pomáha – niekto presne vyjadrí to, čo vy len cítite, prípadne tušíte, ale nedokážete tomu dať správnu formu. Niekto sa môže hanbiť hovoriť o svojich problémoch v domnení, že je s týmto svojím pocitom a trápením sám a keby to aj niekomu povedal, nebude pochopený. Zvlášť, ak je nezadaný človek obklopený poväčšine vydatými a ženatými.

Štvrtá kapitola má iný charakter. Autorka sa v nej zaoberá predovšetkým témou slobody a ponúka exkurz do troch veľmi odlišne formovaných duchovných spoločenstiev, ktoré sama navštívila a vyskúšala si „život“ v nich.

Astrid Eichlerová veľmi skromne uvádza, že nevie, či môže byť táto kniha obohacujúca aj pre nezadaných mužov, keďže vyjadruje prežívanie ženy. Ja som presvedčená, že áno, rovnako aj pre manželov – minimálne pre lepšie pochopenie nezadaných, čo určite upevní vzťahy v spoločenstvách i cirkvi celkove. A všimla som si, že prekladateľom do češtiny je muž :-).

Jednou z vecí, ktorú na tejto knihe zvlášť oceňujem, je to, že autorka nedáva „dobré rady“. Neponúka univerzálne a lacné návody, nenárokuje si na úplnosť a dokonalosť podania tejto témy. Práve naopak, je si vedomá šírky a hĺbky tejto problematiky a jedinečnosti cesty každého človeka. A túto jej úctu a rešpekt pred osobným povolaním každého jednotlivca skutočne cítiť. Nemusíte sa obávať – po prečítaní tejto knihy vo vás neostane „zatrpknutá príchuť“ z pocitu: „mal/a by som niečo urobiť so svojím životom, ale vlastne ani neviem čo“. Vo mne táto kniha vzbudila pocity radosti, nádeje a hlavne „chuti“ NECHAŤ SA OBDAROVAŤ Bohom – niečím lepším, čo má aj pre mňa, aj pre vás pripravené. A to nie niekedy v ďalekej budúcnosti, ale už dnes. Prajem vám príjemné a obohacujúce čítanie!

Jana Kunová

O pozitívnom Hip-hop(e)

02.10.2013

Nech sa ti darí, nech si šťastný, nech nemáš nepriateľov,nech ťa nezasiahne zlá vôľa, život máš pred sebou.. – znie v optimistickej piesni Nech sa darí od rapera, textára a producenta Lukáša Lacka (Suvereno).https://www.youtube.com/watch?v=18LlGQy5sbs. Lacko bol členom bratislavskej skupiny 2H+, ktorá vydala v roku 2005 album Taktomalobyťataktobude . Neskôr pôsobí ako [...]

Delfini vplyv na človeka

02.10.2013

Človek od dávna skúmal prírodu a inšpiroval sa ňou. Skúšal získať, čo mu chýbalo. Usiloval o krídla a o schopnosť lietať. Inšpiráciou pre život sa mu však stali aj iné tvory než vtáky, napríklad plávajúce cicavce vyžarujúce radosť – delfíny. V Staroveku tieto spoločenské tvory žijúce v skupinách najrozličnejšieho zloženia, (buď jedno pohlavie, alebo [...]

Povzbudenie od Kráľovnej pokoja

27.11.2012

Lurdy, Fatima..,- to sú zjavenia, posolstvá Panny Márie, zázračné uzdravenia niektorých pútnikov, ktoré sú uznané cirkevným schválením. A potom je tu Medžugorie, ktorému sa takého ocenenia zatiaľ nedostalo, keďže zjavenia stále trvajú. Cirkev zakazuje púte kvôli zjaveniam, posolstvám však verí tisíce ľudí. Vo františkánskej farnosti sv. Jakuba v dedinke [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

lucinka

Teší ma písať o akciách pre slobodných kresťanov a "články", kt. slúžia na poukázanie hodnôt a na povzbudenie, pomoc, potešenie, nádej. Ďakujem komentujúcim aj za niektoré napísané hlúposti a podané negatíva. Svoj život chcem však žiť hodnotne a s optimizmom. Preto, pokiaľ vás niektorá myšlienka z mojich "článkov" pozitívne oslovila , resp. posunula ďalej, ďakujem, že mi napíšte svoju referenciu súkromne na tento blog alebo na e-mail. Želám Vám veľa úspechov v láske, i celkovom živote. :) V zhrnutí, blog je určený na povzbudenie pre nezadaných kresťanov, ale i pre potešenie duše každého človeka s otvoreným srdcom. Príjemné čítanie :) ---------------- 1.www.youtube.com/watch?v=jzF_y… (Over the Rainbow/Simple Gifts (Piano/Cello Cover) - ThePianoGuys) 2.www.youtube.com/watch?v=DKC-l… (Me and My Cello - Happy Together (Turtles) Cello Cover - ThePianoGuys)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 175587x
Priemerná čítanosť článkov: 9241x

Autor blogu