Založ si blog

„Hľa ja robím čosi nové, teraz to klíči, nebadáte? “

Hovorí sa, že keď človek niečo veľmi chce, splní sa mu to. Zvlášť vtedy, ak pre ten sen niečo aj robí. Niekedy sa ale zdá, že vynaložené úsilie je márne. Zlyhanie môžu pociťovať i niektorí mladí kresťania nad 25 rokov, ktorí nenachádzajú celoživotného partnera a vo svojom okolí porozumenie. Dolnokubínčanka Petra sa im snaží pomôcť víkendovými stretávkami, kde sa môžu vzájomne spoznávať, zabaviť, pomáhať si, zdieľať sa…

 

 

Je úžasné, že pomáhaš ľuďom organizovaním spoznávacích stretnutí v Aktivcentre.

Kto Ťa k takému počínaniu podnietil a povzbudil, aby si do toho išla?

Už viac ako rok sa malá hŕstka „ešte slobodných -ciatnikov“ stretávame každý piatok pri nejakom dobrom filme alebo spoločenských hrách a sem-tam si niekam vyrazíme do hôr. Tak sme si povedali, prečo sa nerozšíriť a nepozvať aj iných prežiť spoločný víkend?
Viac ľudí, viac srandy a možností spoznať nových ľudí. Preto môžem povedať, že ma k tomu podnietili ľudia, ale aj Boh, ktorý mi dal do srdca túžbu vytvárať priestor pre ľudí.

 

Ako vyzerá takýto víkend?

Víkend začína v piatok poobede sv. omšou (s farnosťou), po ktorej máme spoločnú večeru a následne zoznamovací program prostredníctvom hier, zábavy, súťaži do neskorej noci (pre silnejších rána:o). Sobota sa zvyčajne nesie v turistickom duchu. Nakoľko sa nachádzame na Orave, obdivovať tu je toho veru dosť. Raz sme sa boli lyžovať na Kubínskej holi, druhý raz vyšli na Choč, inokedy Rozsutec, Roháčske plesá, či do skanzemu. Sobotný večer patrí hosťom víkendu vo workshopovom a diskusnom štýle. Nedeľa je časom na hry, rozhovory, spätnú väzbu, spoločnú sv. omšu a slávnostný obed v slovenskej kolibe. Zároveň si spolu zvykneme spraviť prehliadku mesta, či zastaviť sa na zmrzline.

 

Máš pomocníkov?
Pomocníkmi mi sú hlavne manželia Sija a Pavel, pretože všetky tieto víkendy nesú v modlitbách. Taktiež sú pre nás povzbudením, prostredníctvom svedectva, či workshopu, ktorý si pre nás vždy v sobotu pripravia. No pomocníkmi sú mi tiež všetci, ktorí sa víkendu zúčastnia, pretože sa všetci spoločne podieľame na príprave stravy, upratovaní, či zábavnom programe. Aj tu môžeme veľmi dobre spoznávať vzájomné charaktery. Preto tvorcami sme si akoby všetci spoločne (s trochou mojej koordinácie :o)

 

Predpokladám, že Ťa tieto víkendy obohacujú. Čím?

Áno, sú mi obohatením a veľkým. Doteraz vždy presiahli moje očakávania.

V prvom rade svedectvom života každého jedného človeka. Našla som si tu množstvo skvelých priateľov. Odmenou mi je vidieť zmenu v tvárach ľudí, ktorí tu v piatok prichádzajú a ktorí v nedeľu odchádzajú. Priala by som vám to zažiť. Tiež ma poteší keď sa tu u nás v Aktivcentre ľudia zastavia, aj len keď tak prechádzajú Dolným Kubínom na kávu a porozprávame ako sa majú.

 

Môžeš opísať konkrétny zážitok zo stretnutí, na ktorý obzvlášť rada spomínaš?

Milujem chvíle, keď ľudia pri zdieľaní zážitkov víkendu hovoria o tom, že sa ich  akoby „dotkol Boh“ – znovu prežívajú radosť, pokoj, chuť žiť a tešiť sa zo života aj v slobodnom stave.

Prekvapením mi počas jedného víkendu bolo aj to, keď nás nečakane prišli spoločne pozrieť na 1 plne vyťaženom aute 5-ti ľudia z predchádzajúceho víkendu (ktorí sa dovtedy nepoznali), aby nás len pozdravili a povzbudili nás, aby sme si to užili naplno, pretože pre nich to bola tiež pecka :o) A to merali takmer 80km k nám.

Rada spomínam tiež na  všetky rozhovory, hry, zábavu, službu v kuchyni, ping-pongové kolotoče, či kalčeto a biliardovú amatérčinu nadšencov.

 

Teraz o účastníkoch – sú to ľudia, ktorí chodia pravidelnejšie a vytvárajú „rodinnú“ atmosféru, alebo skôr stále noví, ktorí chcú skúsiť niečo nové?
Ľudia sú aj takí aj takí, no môžem povedať, že rodinnú atmosféru tu zažívam vždy. Zatiaľ sme tento rok mali 4 víkendy, ktorých sa zúčastnilo cca 110 ľudí. Niektorí boli  1x, iní 2x, no zakaždým prídu i úplne noví.

Potešilo ma aj to, keď som sa dozvedela, že malá vzniknutá hŕstka z jedného víkendu sa zorganizovala a pripravila si samostatnú chatu pre niektorých z nich.

 

Vznikli počas víkendov páry?

To by museli povedať oni. Víkend je príliš krátka doba, tam možno hovoriť skôr o sympatiách. Potom je to už na domácich úlohách nášho malého sloganu = spraviť pozvanie na „minimálne 3 kávy“ :o). Niektorý túto výzvu príjmu, iní nie.

Ale pre povzbudenie, áno.  Niektorí sa mi priznali, že sú i naďalej spolu v kontakte, alebo tí „šikovnejší“ spolu aj chodia.

Toto je skvelé ovocie, no nie je mojou prioritou víkendu. Skôr chcem vytvoriť priestor, kde sa ľudia trocha zastavia, oddýchnu, zabavia v dobrej spoločnosti, a tiež v tom všetkom stretnú Boha.

 

V Dolnom Kubíne sa zatiaľ uskutočnili 4 víkendovky a chystá sa piata. Čím bude táto výnimočná?
Výnimočná bude hlavne ľuďmi, ktorí sa jej zúčastnia. Inak sa chystáme na Šútovský vodopád, ktorý je nádherný hlavne v tomto jesennom období svojim okolím.

No ak môžem prezradiť pikošku, tak plánujeme pre všetkých tohtoročných víkenďákov spoločne spraviť víkendovú Školu spoločenských tancov ako predštart blížiacej sa plesovej sezóny.

 

Tvoj odkaz pre mladých hľadajúcich ?

Slovo, s ktorým som do spustenia tohto „projektu“ vchádzala je to, keď Boh hovorí: „Hľa ja robím čosi nové, teraz to klíči, nebadáte?“

Modlím sa za odvahu vstupovať do nových vecí, prekonávať svoje hranice komfortu a vychutnávať si aj slobodný stav ako súčasný dar od Boha pre môj život.

 

———-

Za rozhovor ďakujem Petre Jurčákovej 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Ešte pár fotiek z akcií:

 

—————————

A že „zlyhanie“ nemusí byť „zlyhaním“ potvrdzujú napr. i tieto slávne osobnosti:

Fotka

O pozitívnom Hip-hop(e)

02.10.2013

Nech sa ti darí, nech si šťastný, nech nemáš nepriateľov,nech ťa nezasiahne zlá vôľa, život máš pred sebou.. – znie v optimistickej piesni Nech sa darí od rapera, textára a producenta Lukáša Lacka (Suvereno).https://www.youtube.com/watch?v=18LlGQy5sbs. Lacko bol členom bratislavskej skupiny 2H+, ktorá vydala v roku 2005 album Taktomalobyťataktobude . Neskôr pôsobí ako [...]

Delfini vplyv na človeka

02.10.2013

Človek od dávna skúmal prírodu a inšpiroval sa ňou. Skúšal získať, čo mu chýbalo. Usiloval o krídla a o schopnosť lietať. Inšpiráciou pre život sa mu však stali aj iné tvory než vtáky, napríklad plávajúce cicavce vyžarujúce radosť – delfíny. V Staroveku tieto spoločenské tvory žijúce v skupinách najrozličnejšieho zloženia, (buď jedno pohlavie, alebo [...]

Zaujimavý knižný tip pre nezadaných kresťanov

20.01.2013

Objavila som túto knižnú recenziu, ktorú zdieľam v celku prekopírovanú zo ženského kresťanského občasníka Miriam. Knihu som nečítala, no k téme o ktorej píšem, sa veľmi hodí. Astrid Eichlerová: Povolání k životu BEZ MANŽELSTVÍ – naděje pro nezadané Mohu jako nezadaný člověk vést plnohodnotný život? (Návrat domů, Praha 2009, 77 s.) [...]

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

lucinka

Teší ma písať o akciách pre slobodných kresťanov a "články", kt. slúžia na poukázanie hodnôt a na povzbudenie, pomoc, potešenie, nádej. Ďakujem komentujúcim aj za niektoré napísané hlúposti a podané negatíva. Svoj život chcem však žiť hodnotne a s optimizmom. Preto, pokiaľ vás niektorá myšlienka z mojich "článkov" pozitívne oslovila , resp. posunula ďalej, ďakujem, že mi napíšte svoju referenciu súkromne na tento blog alebo na e-mail. Želám Vám veľa úspechov v láske, i celkovom živote. :) V zhrnutí, blog je určený na povzbudenie pre nezadaných kresťanov, ale i pre potešenie duše každého človeka s otvoreným srdcom. Príjemné čítanie :) ---------------- 1.www.youtube.com/watch?v=jzF_y… (Over the Rainbow/Simple Gifts (Piano/Cello Cover) - ThePianoGuys) 2.www.youtube.com/watch?v=DKC-l… (Me and My Cello - Happy Together (Turtles) Cello Cover - ThePianoGuys)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 175580x
Priemerná čítanosť článkov: 9241x

Autor blogu